COOP TAXI Hotline 03-8888 4000...

Rabu, 7 Ogos 2013

Teksi Putrajaya VS Teksi Kuala Kangsar

Terlebih dahulu saya mengucapkan selamat menyambut Aidil Fitri yang tarikhnya dijangka esok (8 Ogos 2013). Maaf zahir batin juga saya pohon dari semua pembaca blog kerana dah lama sangat tak update.

Coretan ini dibuat semasa saya balik beraya ke Kuala Kangsar dan Lenggong. Memandangkan keluarga dah bertambah besar (5 orang anak), saya terpaksa la kirimkan 2 orang naik bas dari Putrajaya Ke Kuala Kangsar. Sampai di bus stand Kuala Kangsar jam 12.10 malam. Saya pesan kat anak saya supaya sampai nanti, naik teksi ke Sayong, jangan naik teksi sapu yang tunggu kat pintu bas masa sampai nanti, sebab teksi sapu tu mahal. Naik teksi kat teksi stand sebelah tu aje....

Untuk makluman pembaca, jarak dari teksi stand Kuala Kangsar ke Kampung Kuala Sayong Hulu (rumah mak mertua) hanya 4.2 KM. Kalau di Putrajaya, dengan sistem kupon yang dijalankan di Putrajaya Sentral tu, tambang bagi jarak yang sama baru RM9.00. Kalau pakai meter, maksimum RM7.50.


Tapi, di pekan Kuala Kangsar nie, tambangnya kalau siang RM18.00. Oleh kerana dah midnight masa anak saya sampai tu, tambang yang dikenakan RM25.00. Saya tak percaya juga sebab dulu saya naik kereta sapu baru RM10.00, itu pun ikut laluan Kota Lama Kanan (lagi jauh sebab xde jambatan lagi). Anak saya cakap kadar tambang dah tertera kat stand teksi tu, harga tetap.

Dengan pengalaman baru ini..., saya keliru samaada tambang teksi di Putrajaya yang murah sangat atau tambang di Kuala Kangsar yang terlampau mahal. Mungkinkah kadar tambang di Kuala Kangsar ini adalah kadar yang sepatutnya...???

Tertanya-tanya juga bagaimana SPAD mengawal kadar tambang kereta sewa nie?. Tidak akan bermakna undang-undang dan peraturan yang dibuat, tanpa keupayaan untuk menguatkuasakannya.

2 ulasan:

  1. biasa sangat naik teksi dr kuala ke karai, kena bayar dlm RM12-15 depending kat driver, ada yg murah ati dia caj rm12 je, ada yg mintak tambah singgit lg jd rm13.. ada yg up sampai rm15.. dan jaraknya kuala - karai >10km..

    BalasPadam
  2. Assalamualaikum. Kami mencari pemandu teksi wanita untuk menjadi pemandu peribadi bagi syarikat kami (full time). Sekiranya berminat, e-mailkan permohonan ke job.littlecaliphs@gmail.com.Terima kasih.

    BalasPadam